پادکست 1: قانون 20-80 در آزمون ارشد پرستاری 3
بیش از ده سال تدریس در دانشگاههای مختلف و همچنین تدریس دورههای آمادگی ارشد پرستاری وبا وجود منابع غنی و فراوانی که در دسترس داوطلبین آزمون ارشد پرستاری است باز هم احساس میکردم جای کتبی که به طور تخصصی و هدفمند ویژه آزمون کارشناسی ارشد طراحی و نوشته شده باشند خالی ست. این تجربه چندین ساله و بررسی جامع سؤالات 20 دوره آزمون کارشناسی ارشد پرستاری و با استفاده از روشهای آماری استاندارد و آنالیز موضوعات مطرح شده در آزمون نشان داد در دروس پرستاری وزن و اهمیت موضوعات مطرح شده در منابع و کتب از لحاظ اهمیت و تکرار با همدیگر بسیار متفاوت است.
برای مثال در درسی مانند پرستاری بیماریهای تنفسی چیزی حدود 60 بیماری، پروسجر آورده شده است در حالی که در بررسی آزمونها مشخص شد موضوعات پرتکرار که حدود 80% سؤالات را پوشش میدهد از حدود 20% سرفصلها مطرح شده است. یعنی داوطلب با مطالعه وتسلط بر 20% از 60 موضوع بیماریهای تنفسی قادر خواهد بود به حدود 80% سؤالات مبحث تنفسی پاسخ صحیح دهد. و به همین ترتیب در درس داخلی-جراحی حدود 80% سؤالات از حدود 20% موضوعات داخلی-جراحی مطرح شده است و نه بیشتر. با توجه به حجم زیاد مطلب در رشته پرستاری و مشغله فراوان داوطلبین این رشته از نظر شیفتهای طولانی برای شاغلین یا کلاس و کارآموزیهای متعدد برای دانشجویان موضوع زمان و استفاده صحیح از آن بسیار مهم است و توجه به آمار 20/80، برنامه ریزی برای یک مطالعه هدفمند بجای مطالعه پراکنده یا مطالعه همه منابع بسیار مفید میباشد.
قانون هشتاد بیست که به عنوان اصل پارتو نیز شناخته میشود، مبحثی است که ادعا میکند 80٪ از نتایج، ناشی از 20٪ از فعالیت و تلاشی است که برای هر رویداد خاص انجام میشود. در قانون 80-20، شما 20 درصد از عواملی را که بهترین نتایج را ایجاد میکنند اولویتبندی میکنید.
هدف این قانون مشخص کردن اهمیت اولویتها است. شما با اولویت بندی و برنامه ریزی میتوانید فاصله و زمان رسیدن به اهدافتان را کاهش دهید؛ اینگونه در مدت زمان کوتاهی به نتیجه دلخواه خود میرسید.
برنامه ریزی استراتژیک در قانون 80/20 ضروری است و میتواند به شما کمک کند با توجه به چالشهای مداوم، منابع محدود و انتظارات بالا متمرکز بمانید، یاد بگیرید که چگونه از این اصل به نفع خود استفاده کنید و به تیم خود کمک کنید تا این طرز فکر را اتخاذ کنند و زمان بیشتری را برای امور مهم صرف کنند. زمانی را برای درک مسائلی که واقعاً مهم است اختصاص دهید و زمان کمتری را برای تعقیب فرصتهای جدید بیپایان که بازدهی چندانی ندارند صرف کنید.
قانون هشتاد بیست پارتو
در کتاب قانون هشتاد بیست مثالهای گستردهای را خواهید خواند که نشان دهنده اهمیت اولویت بندی است. اگر بتوانید اصول مربوط به قانون 80-20 را در زندگی خود پیاده سازی کنید قطعا سریعتر از آنچه تصورش را کنید به رویاهایتان میرسید.
زندگی به روش قانون 80 – 20 به شما میآموزد تنها به قسمتهای مهم و کاربردی زندگیتان بنگرید و مسائل کم اهمیت را از نظرتان دور کنید.
کاربرد اصل پارتو را میتوان در تجارت، اقتصاد، توزیع ثروت، امور مالی، شخصی، عادات خرج کردن و روابط شخصی مشاهده کرد؛ همچنین قانون 80 – 20 در مدیریت زمان نیز کاربرد موثری دارد. شما اگر 80 درصد زمان خود را روی 20 درصد از موضوعات و امور مهم زندگی خود معطوف کنید قطعا نتیجه خارق العادهای بدست میآورید. این روزها قانون هشتاد بیست در فروش نیز بسیار کارایی دارد و اکثر سازمانها آن را به کار میبرند.
پاراگراف بالا خلاصه کتاب قانون 80-20 است. اگر این موضوع برای شما نیز جذاب است آن را در امور مهم خود بکار بگیرید و از نتایج آن بهره مند شوید.
آکادمی حمید ذوالفقاری کاربرد قانون 80 20 را در آزمون استخدامی و آزمون ارشد پرستاری پیادهسازی کرده و نتایج آن را تحت عنوان دوره آموزشی داخلی-جراحی به شما ارائه میدهد.
قبولی در آزمون ارشد پرستاری با قانون 80-20
برای اینکه در آزمونهای ارشد و استخدامی موفق شوید نیاز نیست که تمامی مطالب، جزوات و کتب منبع را مطالعه کنید؛ بلکه تنها با مطالعه مطالب پرتکرار سالهای پیشین میتوانید نتیجه مطلوب را بدست آورید؛ اینگونه میتوانید زمان و انرژی خود را روی مباحث مهمتر معطوف کنید.
بر اساس قانون پارتو 80-20، 80 درصد سوالات آزمون ارشد پرستاری و آزمون استخدامی از 20 درصد مباحث طرح شده است. یعنی اگر شما بر 20 درصد مباحث مسلط شوید میتوانید 80 درصد سوالات رو پاسخ دهید.
با بررسی آزمونهای 20 سال اخیر میتوان ثابت کرد که قانون 80 -20 در سوالات آزمون رعایت شده؛ پس این موضوع کاملا ثابت شده است و تنها نظر شخصی برخی اساتید نیست؛ به عنوان مثال در بحث پرستاری گوارش از سال 77 تا 98 تعداد 2 الی 3 سوال از مبحث گوارش طرح شده است.
حال سوال اصلی این است که آیا لازم است که تمامی مباحث گوارش مطالعه شود؟ قطعا پاسخ این سوال خیر است. پس از بررسی با توجه به فراوانی برخی سوالات در آزمونهای چند سال اخیر متوجه میشویم که برخی موضوعات همچون گاستریت و زخم گوارشی، کلستومی، ایلئوستومی، پریتونیت، لوله تغذیهای NGT وTPN از جمله مباحث پرتکراری هستند که در تمامی آزمونهای 20 سال اخیر سوالاتی را به خود اختصاص دادهاند.
حال اگر این مباحث را در کتاب بررسی کنید متوجه خواهید شد که 20 درصد از منابع ارشد پرستاری شامل مباحث فوق است و شما تنها با مطالعه همین موارد میتوانید به 80 درصد سوالات پاسخ دهید؛ به همین دلیل تصمیم گرفتیم در کارگاهی که پیش رو داریم تمام این 20 درصد مهم تدریس شود، نکات مهم آن را بررسی کنیم و تستهای آن را تجزیه و تحلیل کنیم. بسته آموزش پرستاری داخلی – جراحی سعی ما بر این بود تا اصل 80-20 را به درستی پیاده سازی کنیم.
در این دوره شما با 20 درصد از مباحث مهم و پرتکرار درس داخلی جراحی آشنا میشوید و به شما آموزش داده میشود چگونه با برنامه ریزی و زمان بندی به مطالعه تک تک مباحث بپردازید.
مدرس این دوره دکتر حمید ذوالفقاری با سالها تجربه در این حوزه جزوات و تستهای جامع و کاملی را تهیه و تدوین کرده تا شما بتوانید مطابق اصول و استانداردهای لازم در این حوزه گام بردارید.
حال که متوجه شدید قانون 80 به 20 چیست خوب است آن را در مراحل مهم زندگیتان به کار بگیرید.
در تدوین بسته آموزشی من از همین قانون 20/80 بهره گرفته شده و آنچه این منبع را از منابع دیگر متمایز مینماید ارائه تصویری کاریکاتور گونه از مطالب پرستاری است و با توجه به خروجی آنالیز موضوعات 20 ساله اخیر کنکور بعضی از موضوعات که حتی در کتاب اصلی ممکن است 2 یا 3 صفحه آورده شده باشد مفصلاً و از چند منبع مختلف در اندازه 7 تا 8 صفحه آورده شده است و بعضی موضوعات کم اهمیتتر در حد 3 تا 5 پاراگراف بیشتر پرداخته نشده است.
برای مطالعه بسته آموزشی 3 نکته را به عنوان پیش فرض به داوطلبین توصیه میکنم. نکته اول اینکه بسیاری از داوطلبین به اهمیت بحث آناتومی و فیزیولوژی واقف نیستند و از آن به سادگی میگذرند. برای اینکه بتوانید بر همان 20% مطالب گفته شده مسلط شوید لازم است آناتومی و فیزیولوژی آن سیستم را بشناسید تا تغییرات یا عوارضی که در حین بیماری با پروسجر برای فرد اتفاق میافتد و یا امکان وقوع دارد را به درستی شناسایی کنید.
نکته دوم توجه به عوارض بیماریها و پروسجرها بر انسان (با نگاه جامع جسمی-روانی-اجتماعی-شغلی و …) است. پرستار باید این عوارض را بداند، نشانههای اولیه بروز آن را بشناسد، اقدامات پیشگیرانه از بروز عوارض را بلد باشد و اقدامات فوری و طولانی مدت در حوزه پرستاری این عوارض را نیز اطلاع داشته باشد. بسیاری از سؤالات آزمونهای ارشد پرستاری بر همین عوارض تأکید فراوان دارد. در کتاب پیش رو به این عوارض توجه ویژه شده است.
نکته آخر اینکه در هر بیماری از الگوی فرایند پرستاری (Nursing Proses) برای یادگیری استفاده کنید یعنی شما به عنوان پرستار باید بدانید در هر بیماری چه مواردی از بیمار را باید Assessment (بررسی برای شناخت) کرده و به چه تشخیصهای پرستاری ممکن است برسید Diagnosis و آنها را براساس اهمیت طبقه بندی کنید، چه برنامهای برای رسیدن به چه اهدافی در مورد بیماری مدنظر شماست Planning)) و این برنامه را با انجام چه اقدامات پرستاری اجرا مینمائید و در نهایت با چه ابزاری اقدامات انجام شده را ارزشیابی میکنید (evaluation).
جالب است بدانید اغلب سؤالات پرستاری یکی از همین 5 گام فرایند پرستاری را در سؤال مطرح مینمایند.
من ستایشگر معلمی هستم که اندیشه کردن را به من بیاموزد نه اندیشهها را
استاد مطهری
دیدگاهتان را بنویسید